517072 - R.K. Begraafplaats
Bergen op Zoom D 1210
Bergen op Zoom, Mastendreef 5

Inleiding.

De GRAFTOMBE met Neoclassicistische elementen werd opgericht in 1880 voor de familie Dekkers-Asselbergs.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een tombe en een opstand van hardsteen. Het is 1.15 breed, 2.25 lang en 2.68 hoog. Op de schuine dekplaat staat: "ter nagedachtenis van Johanna Cornelia Dekkers geb. Asselbergs 8-10-1837 / 15-3-1905 / Jacobus Adrianus Dekkers 10-5-1827 / 20-1-1908 en hunne kinderen Cornelia 1871-1880 / Antonetta 1869-1887 / Anna 1868-1944." De opstand heeft een geprofileerde voet en een brede gewelfde dekplaat. Hiertussen is met grote knoppen op de hoekpunten een marmeren plaquette bevestigd waarop staat dat hier het Familiegraf van Dekkers-Asselbergs is. De bekroning wordt gevormd door een vrijwel driehoekige opzet met bewerkt kruis. De driehoekige opzet is voorzien van een triglyph met metopen, krullen, bladwerk en twee fijn gemodelleerde portrethoofden.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Katholieke begraafplaats Betreft graftombe fam. Dekkers-Asselbergs.