Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517074
Complexnummer: 
517072 - R.K. Begraafplaats
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 mei 2006
Kadaster deel/nr: 
15470/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
80977 - 390528

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Mastendreef ongenummerd

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT dateert waarschijnlijk rond 1900 en is bestemd voor de familie Testers- de Meulemeester. De dekplaat van de grafkelder en de tekstplaten zijn vernieuwd in 1951. Het vertoont Neo-Gotische elementen. Omschrijving.

Het dubbelbrede graf bestaat uit een voetplaat en een opstand met beeld, pilonen en tekstplaquettes. Het is gesigneerd door L. Jockheere Fils, Antwerpen. De hardstenen voetplaat is 2.80 breed, 2.23 lang. Het beeld is totaal 2.40 hoog. Op de granieten dekplaat met kruis staan de familienamen. In het midden van de opstand staat een Heilig Hart beeld. Het marmeren beeld van Christus met de hand wijzend naar zijn hart is sterk aangetast door craquelé. Op de vernieuwde sokkel van het beeld staat te lezen: "Ik zal hun veilige toevlucht zijn gedurende hun leven en vooral bij hun dood". Aan weerskanten van het beeld staan hardsteen pilonen met een gewelfde voet en een kubusvormige bekroning. De schacht ervan is aan de zijden en op de kubus geheel versierd met klimop in reliëf. Hiertussen in staan de lagere tekstplaquettes, waarvan de linker van belettering is voorzien. Hierop staan vermeld de namen: Adrianus Testers 1895-1951/ echtgenote Elisabeth de Meulemeester 1883-1953. Verder rusten hier de in 1959 door moord om het leven gekomen Laurentius Testers en Dorothea Leenders. Tenslotte vond Beatrix Testers hier in 1984 een laatste rustplaats.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de opzet en detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is zeldzaam vanwege de verbeelding van het Heilig Hart.

Mastendreef ongenummerd

Inleiding.

De Neo-Gotische GRAFZERK werd in 1888 opgericht voor de familie De Meulemeester-Van Hasselt.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een smeedijzeren omheining, een grafplaat en een hoge stèle met kruis. Het in Neo-gotische stijl uitgevoerde hekwerk met kruisdecoratie is 2.45 breed en 2.75 lang. Bij de voetplaat is een hardstenen knielbankje met de tekst: "bid voor ons" geplaatst. Tegen het ijzeren hekwerk staan aan de binnenzijde drie achthoekige zinken bakken. Aan de binnenzijde hiervan is bij één ervan te lezen dat het een eerbetoon was van de Katholieke Kiesvereeniging, een ander van de leden van het R.K. Armbestuur. In de laatste een restant van een krans van ijzer en zink. De 3.20 hoge hardstenen opstand heeft een voetstuk met marmeren plaquettes, evenals in de spitsboogvormige uitsparingen onder zadeldak met kruisbloem. Hierboven springt het monument in, met afzaten en wordt bekroond door een kalkstenen kruis met driepassen aan de uiteinden van de armen. De teksten luidden als volgt: "De Meulemeester 1843-1888 - Van Hasselt 1858-.... / Hier rusten de heer J. de Meulemeester in leven pastoor der parochie O.L.V. van Lourdes 1886-1921". Overige namen van overledenen zijn vrijwel onleesbaar.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het is gaaf bewaard gebleven.

Mastendreef ongenummerd

Inleiding.

De GRAFTOMBE met Neo-Classicistische elementen werd opgericht in 1880 voor de familie Dekkers-Asselbergs.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een tombe en een opstand van hardsteen. Het is 1.15 breed, 2.25 lang en 2.68 hoog. Op de schuine dekplaat staat: "ter nagedachtenis van Johanna Cornelia Dekkers geb. Asselbergs 8-10-1837 / 15-3-1905 / Jacobus Adrianus Dekkers 10-5-1827 / 20-1-1908 en hunne kinderen Cornelia 1871-1880 / Antonetta 1869-1887 / Anna 1868-1944." De opstand heeft een geprofileerde voet en een brede gewelfde dekplaat. Hiertussen is met grote knoppen op de hoekpunten een marmeren plaquette bevestigd waarop staat dat hier het Familiegraf van Dekkers-Asselbergs is. De bekroning wordt gevormd door een vrijwel driehoekige opzet met bewerkt kruis. De driehoekige opzet is voorzien van een triglyph met metopen, krullen, bladwerk en twee fijn gemodelleerde portrethoofden.

Waardering.

De graftomb is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het is gaaf bewaard gebleven.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Bergen op ZoomMastendreef 5

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafmonumentKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomD1210

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801900globaalvervaardiging