Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525850
Complexnummer
517072 - R.K. Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/117
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom D 1210
Bergen op Zoom, Mastendreef 5

Omschrijving

Inleiding.

De GRAFTOMBE voor mevrouw Van der Heyden uit 1870 is uitgevoerd in Neogotische stijl.

Omschrijving.

Het is een dubbel graf met omheining door hardstenen paaltjes met kettingen. In de brede ruimte staat een graf bestaande uit een tombe met opstand, uitgevoerd in hardsteen met marmeren plaquette op de schuine dekplaat en bovendeel van de opstand. De breedte hiervan is 1.10 en de hoogte 2.73. Voor de tombe is een hardstenen knielbankje opgesteld. De opstand heeft een Moorgotische decoratie in de boogvorm, de zijpilaartjes en de driehoekige piëdestal van het kruis. In de boogvorm is de tekst: "Ter nagedachtenis van vrouwe Antonia Huberta van der Heyden geb. Mensing 1836 overleden 1870 en hare kinderen. Aloysius van Hasselt" aangebracht.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517072. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Katholieke begraafplaats Betreft graf mevr. Van der Heyden

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
globaal
Betreft graf mevr. Van der Heyden.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden