517075 - Jachthuis, woning en bakhuisje.
Bergen op Zoom E 2179
Molenzichtweg 14, 4624 RC te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WOONHUIS met STALLEN werd gebouwd in 1901 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij met elementen van Chaletstijl. Rond 1970 zijn diverse ramen en deuren vereenvoudigd.

Omschrijving.

Het eenlaagse pand heeft een L-vormige plattegrond onder een samengesteld dak met rode oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rollagen en rechte muurankers. Het pand heeft een representatieve gevelzijde, die naar het voormalige jachthuis aan de Molenzichtlaan 12 gekeerd is, en een veel eenvoudiger achtergevel. Het grote woonhuisgedeelte is vrijwel vierkant met daaraan een rechthoekige uitbouw voor de stallen. De westgevel heeft een piramidevormig schilddak dat in het midden wordt onderbroken door een hoger opgaand deel onder zadeldak, voorzien van standvinken. Op de begane grond rechts zijn twee schuiframen geplaatst, links is er een paneeldeur met zijraam en bovenlicht. Het topgeveldeel is voorzien van een hijsluik. Het rechtergedeelte van het woonhuis is voorzien van twee jukvensters met centraal een paneeldeur. Haaks hierachter staat het stalgedeelte onder een lager zadeldak met eindschild. Hierin bevinden zich links gekoppelde stalvensters en een paneeldeur. De kopse gevel is blind. De achterzijde van het stalgedeelte heeft van links naar rechts: een varkensdeurtje, een paneeldeur, een stalraam en staldeuren onder korfboog. Iets inspringend heeft de oostgevel het sobere woonhuisgedeelte. Links is er een paneeldeur met bovenlicht en aangezet stolpvenster, waarnaast nog twee stolpvensters. De noordgevel van het woonhuis bezit centraal een tot dakkapel onder lessenaardak doorgetrokken gedeelte. Rechts is er een opkamer met kelder, zichtbaar aan de aldaar geplaatste vensters, links en in het midden nog een stolpvenster.

Tussen de oostgevel van het woonhuis en het bakhuisje staat een ronde betonnen waterput.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de bosrijke omgeving van de stad en is van belang voor de typologische ontwikkeling. Het is architectuurhistorisch van belang wegens stijl en ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarde wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen.

Vereenvoudiging v. div. ramen en deuren v. woonhuis.

Rooij, C. de ; Noord-Brabant