517091 - Prot. begraafplaats Marconilaan
Bergen op Zoom C 4074
Bergen op Zoom, Begraafplaats.

Inleiding.

Eclectische GRAFTOMBE uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep.

Omschrijving.

De hardstenen graftombe wordt omgeven door een gietijzeren hekwerk met balusters van 1.20 meter hoog. Het geheel is totaal 2.08 meter breed en 2.92 meter lang. Op de schuin oplopende geprofileerde dekplaat bevindt zich de tekst: "familiegraf L.C. de Geep lid der staten van N. Brabant R.I.P." In hoogreliëf bevinden zich hierboven drie wapenschilden. Een daarvan is voorzien van een helm en een helmteken met een boom en vlucht, een andere heeft een helm en helmteken met steigerend paard, tenslotte is er een wapen met een kroon aan de bovenzijde. Onder dit laatste wapen een banderolle waarin: "candide et condate". De zijde van de tombe is gesigneerd door Van Dijck Petit B.O.Z. Het omringende hekwerk is voorzien van zes gecanneleerde hoofdbalusters met vazen, waartussen balusters met gekrulde punten van afwisselende hoogte.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de hervormde grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Van Dijck Petit. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe