Inleiding.

De PROTESTANTSE BEGRAAFPLAATS werd in het eerste kwart van de negentiende eeuw aangelegd en bevindt zich ver buiten de bebouwde kom. De begraafplaats is onderverdeeld in rechthoekige velden, de "parken", die genummerd zijn door middel van hardstenen paaltjes. Twee daarvan zijn inmiddels half ingegroeid in twee monumentale beuken dicht bij park 1. In het noordwestelijk gelegen park 1 bevinden zich de oudste graven. Beschermd worden twee GRAFTOMBES en twee GRAFMONUMENTEN.

Waardering.

De vier graven op de begraafplaats zijn van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de protestantse grafcultuur in het zuiden. Het heeft kunsthistorisch belang vanwege een samenhangende reeks monumenten. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.De begraafplaats en de graven in het bijzonder zijn van algemeen belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling.