517091 - Prot. begraafplaats Marconilaan
Bergen op Zoom C 4074
Bergen op Zoom, Begraafplaats

Inleiding.

Klein Neoclassicistisch GRAFMONUMENT uit 1891 bestemd voor leden van de familie Drabbe, waarvan de oorspronkelijke bekroning is verdwenen.

Omschrijving.

Het geheel is uitgevoerd in hardsteen, het rechthoekige blok heeft een basis van 60 bij 60 centimeter en een hoogte van 88 centimeter. De onder- en bovenzijde zijn geprofileerd, aan de zijden staan teksten op verhoogde delen met kwartronde uitsparingen op de hoeken. Hierop staat: Lucie Julie Jeannette van Dam van Isselt-Drabbe geb 13 aug. 1845 overl. 29 jan. 1900 / De liefde is sterker dan de dood / aan onze dierbare vrouw en moeder; al wat waarachtig is - al wat eerlijk is - al wat rechtvaardig is - al wat rein is - al wat liefelijk is - Philipp. IV.8 8-6-1940 / Jacoba van Dam van Isselt Rambonnet Kampen 3 feb. 1871 Des Gravenhage 5 juni 1940 / Jeanette Hermentine Drabbe-Luv geb. 15 juni 1813 overl. 14 apr. 1891. Op de piëdestal een rechte dekplaat en een klassiek geprofileerde zuilvoet. Roestsporen en een gat in het midden geven aan dat hierop hoogstwaarschijnlijk een ijzeren zuil heeft gestaan.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de hervormde grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument