517091 - Prot. begraafplaats Marconilaan
Bergen op Zoom C 4074
Bergen op Zoom, Begraafplaats.

Inleiding.

Klein Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT uit 1835 onder meer bestemd voor Johan Drabbe junior en senior, mogelijk rond 1920 voorzien van een nieuwe bekroning.

Omschrijving.

Het geheel is uitgevoerd in hardsteen, het rechthoekige blok heeft een basis van 60 bij 60 centimeter en een hoogte van 95 centimeter. De onder- en bovenzijde zijn geprofileerd, aan de zijden staan teksten op verhoogde delen met kwartronde uitsparingen op de hoeken. Hierop staat: Johan Drabbe 3 dec. 1777 17 juni 1835 / Johan Drabbe geb. 10 febr. 1814 overl. 28 april 1885 / Henriëtta Lucie van Dam van Isselt-Drabbe geb. 29 nov. 1841 overl. 6 nov. 1890 / mijn vertrouwen van mijne jeugd .... (is onleesbaar) Op de piedestal een rechte dekplaat en een afgeronde kegel.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de hervormde grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument