517094 - Fabriekshallen
Bergen op Zoom G 7705
Zuidzijde Haven 39 A, 4611 HC te Bergen op Zoom
Zuidzijde Haven 39 B, 4611 HC te Bergen op Zoom

Inleiding.

De voormalige FABRIEKSHAL werd gebouwd in 1862 voor de vroegere suikerfabriek in opdracht van de Sucreries de Breda et de Berg op Zoom in een sobere Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het pand werd aan het eind van de vorige en aan het begin van de huidige eeuw diverse malen verbouwd. De entree werd rond 1970 vergroot.

Omschrijving.

De fabriekshal, de linkerhal, heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met rode oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en in het midden een later ingebouwde hoge rechtgesloten poort onder stalen profielbalk. Aan weerskanten hiervan een rondboograam met ijzeren roedenverdeling. Hierboven drie rondboogramen met kleine roedenverdeling en in de topgevel een ijzeren rondraam. Onder de met een rollaag afgewerkte gevellijst bevinden zich gietijzeren rozetankers met sterpatroon en onder de lage tuit een hijsbalk. De linkerzijgevel is ingebouwd, van het niet ingebouwde gedeelte van de rechterzijgevel is evenals aan de achtergevel te zien dat deze gepleisterd zijn. De achtergevel is voorzien van een nieuwe poort en twee dichtgemetselde ramen met profielbalken. De zijden en de topgevel zijn voorzien van gepleisterde lisenen. Inwendig is het pand opgetrokken uit schoon metselwerk. De kap is beschoten met houten planken en voorzien van tien polonceauspanten. Deze bestaan uit platte ijzeren profielbalken. De schuin tegen elkaar geplaatste balken zijn onderling door een trekstang verbonden, met een opwaarts geknikte onderrand. Daartussen bevinden zich twee diagonale stijlen per spantbeen. De hal is ontdaan van alle apparatuur die aan de vroegere functie herinnert.

Waardering.

De fabriekshal is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorische waarde door de sobere stijl en is van belang voor de technische ontwikkeling. Het vormt een essentieel onderdeel van een groter geheel, dat van nationaal belang is. Het gebouw is van bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het pand is belangrijk vanwege de relatieve gaafheid van ex- en interieur. Het belang van het gebouw is tevens gelegen in de typologische en functionele zeldzaamheid ervan.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabriekshal

Vergroting van de entree.