Inleiding.

Het complex bestaat uit twee parallel aaneengebouwde FABRIEKSHALLEN met een tussenlid met poort, behorend tot de vroegere suikerfabriek. Deze werden gebouwd in 1862 in opdracht van de Sucreries de Breda et de Berg op Zoom en vertoont een Ambachtelijk-Traditionele, zeer sobere vormentaal. Het complex, bekend als de suikerfabriek van Wittouck, gelegen aan de nu gedempte haven, werd aan het eind van de vorige en aan het begin van de huidige eeuw diverse malen verbouwd. De bouwmassa's klimmen in hoogte op van nummer 39 naar 41. De zijgevels staan grotendeels ingeklemd tussen andere, nieuwe bebouwing na de sloop van vrijwel de helft van het complex na sluiting van de fabriek. De heden nog bestaande restanten zijn de oudste fabrieksgebouwen van de bietsuikerproductie, zoals die vanaf 1858 plaatsvond in West-Brabant.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de sobere stijl en is tevens van belang voor de technische ontwikkeling. Het complex is een essentieel onderdeel van een groter geheel, dat van nationaal belang is. Het complex is van bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het geheel is belangrijk vanwege de relatieve gaafheid van ex- en interieur. Het belang van het complex is tevens gelegen in de typologische en functionele zeldzaamheid ervan.