Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517099
Complexnummer: 
517097 - Paviljoen "Vrederust"
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13542/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Halsteren
X-Y coördinaat: 
79550 - 392492

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Hoofdlaan 8, HOOFDGEBOUW annex administratiegebouw uit 1930 naar ontwerp van B.T. Boeyinga in de Amsterdamse School-stijl. Inwendig gerenoveerd in 1989. Daarbij werd een liftkoker gemaakt waarvan de opbouw boven het dak uitsteekt. Tevens werden alle oorspronkelijke stalen kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.

Omschrijving.

De hoofdmassa bestaat uit een twee- en gedeeltelijk drielaagse bouwmassa op L-vormige plattegrond, op de hoek een achtkantige toren. Uitgevoerd als een betonskelet omkleed met baksteen. Het pand heeft een samengesteld schilddak gedekt met rode daktegels. De grootste vleugel staat haaks op de Hoofdlaan en telt drie bouwlagen, gedeeltelijk onderkelderd. Het dakvlak aan de kopse kanten loopt door. De zuidelijke gevel heeft grote ramen onder een doorlopende betonnen band. Daarboven is een balkon over de gehele breedte van de gevel met bakstenen borstwering, erachter ramen en deuren. Haaks op de vleugel staat, dicht bij de Hoofdlaan, een uitbouw onder zadeldak met achtzijdige erker, drie lagen hoog. Op de begane grond en eerste verdieping zijn rechthoekige ramen aanwezig, daarboven een uitstekende rand waarop een groot aantal staande lichtopeningen, gevuld met glazen bouwstenen staat. In de topgevel twee vierkante ramen. De noordgevel van deze vleugel heeft op de begane grond rechthoekige ramen onder een doorlopende betonnen band, erboven kleine ramen met glazen bouwstenen. Op de verdieping rechthoekige ramen met direkt daarboven een groot aantal staande ramen gevuld met glazen bouwstenen.

Achter de toren, die een omgang heeft en bekroond wordt door een opbouw met spits, bevindt zich het portiek met ingang onder een betonnen luifel. Aan de zuidkant een éénlaags aanbouw onder schilddak met aan het uiteinde een rustplaats met banken onder het dak-overstek. De kleinere vleugel, parallel aan de Hoofdlaan is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond aan de oostgevel ramen onder een doorlopende betonnen band waarboven liggende ramen met glazen bouwstenen. Op de verdieping zijn vierkante ramen aangebracht. Tegen de westzijde, haaks erop is een éénlaagse bouwmassa onder schilddak gebouwd. Hierin bevinden zich grote ramen. In het interieur is de indeling in grote lijnen hetzelfde gebleven. Ook de aankleding van hal, gangen en trappehuis is oorspronkelijk. In de hal zijn de wanden tot lambriseringshoogte betegeld met oker- en groen-kleurige geglazuurde tegels. Tegen de wanden overhoekse lisenen en lampjes in Art-Deco stijl.

Waardering.

Het hoofdgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de christelijke zwakzinnigenzorg en als uitdrukking van de bijzondere typologische ontwikkeling van de patiëntenhuisvesting in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde: het is van belang door de bijzondere en verzorgde detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Boeyinga en vanwege de stijl. Daarnaast heeft het object ensemblewaarden wegens de samenhang met de wijze van inrichting en voorzieningen van de gehele inrichting.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdlaan84661 AAHalsteren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorAdministratiegebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HalsterenD3410

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301930globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boeyinga, B.T. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur