517097 - Paviljoen "Vrederust"
Halsteren D 3500
Hoofdlaan 8, 4661 AA te Halsteren

Inleiding.

Hoofdlaan 8, HOOFDGEBOUW annex administratiegebouw uit 1930 naar ontwerp van B.T. Boeyinga in de Amsterdamse School-stijl. Inwendig gerenoveerd in 1989. Daarbij werd een liftkoker gemaakt waarvan de opbouw boven het dak uitsteekt. Tevens werden alle oorspronkelijke stalen kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.

Omschrijving.

De hoofdmassa bestaat uit een twee- en gedeeltelijk drielaagse bouwmassa op L-vormige plattegrond, op de hoek een achtkantige toren. Uitgevoerd als een betonskelet omkleed met baksteen. Het pand heeft een samengesteld schilddak gedekt met rode daktegels. De grootste vleugel staat haaks op de Hoofdlaan en telt drie bouwlagen, gedeeltelijk onderkelderd. Het dakvlak aan de kopse kanten loopt door. De zuidelijke gevel heeft grote ramen onder een doorlopende betonnen band. Daarboven is een balkon over de gehele breedte van de gevel met bakstenen borstwering, erachter ramen en deuren. Haaks op de vleugel staat, dicht bij de Hoofdlaan, een uitbouw onder zadeldak met achtzijdige erker, drie lagen hoog. Op de begane grond en eerste verdieping zijn rechthoekige ramen aanwezig, daarboven een uitstekende rand waarop een groot aantal staande lichtopeningen, gevuld met glazen bouwstenen staat. In de topgevel twee vierkante ramen. De noordgevel van deze vleugel heeft op de begane grond rechthoekige ramen onder een doorlopende betonnen band, erboven kleine ramen met glazen bouwstenen. Op de verdieping rechthoekige ramen met direkt daarboven een groot aantal staande ramen gevuld met glazen bouwstenen.

Achter de toren, die een omgang heeft en bekroond wordt door een opbouw met spits, bevindt zich het portiek met ingang onder een betonnen luifel. Aan de zuidkant een éénlaags aanbouw onder schilddak met aan het uiteinde een rustplaats met banken onder het dak-overstek. De kleinere vleugel, parallel aan de Hoofdlaan is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond aan de oostgevel ramen onder een doorlopende betonnen band waarboven liggende ramen met glazen bouwstenen. Op de verdieping zijn vierkante ramen aangebracht. Tegen de westzijde, haaks erop is een éénlaagse bouwmassa onder schilddak gebouwd. Hierin bevinden zich grote ramen. In het interieur is de indeling in grote lijnen hetzelfde gebleven. Ook de aankleding van hal, gangen en trappenhuis is oorspronkelijk. In de hal zijn de wanden tot lambriseringshoogte betegeld met oker- en groen-kleurige geglazuurde tegels. Tegen de wanden overhoekse lisenen en lampjes in Art-Deco stijl.

Waardering.

Het hoofdgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de christelijke zwakzinnigenzorg en als uitdrukking van de bijzondere typologische ontwikkeling van de patiëntenhuisvesting in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde: het is van belang door de bijzondere en verzorgde detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Boeyinga en vanwege de stijl. Daarnaast heeft het object ensemblewaarden wegens de samenhang met de wijze van inrichting en voorzieningen van de gehele inrichting.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Administratiegebouw

Boeyinga, B.T. ; Noord-Brabant