517160 - Boerderij met paardestal.
Woeststraat 1, 4861 TE te Chaam

Inleiding.

In 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Het gebouw is rond 1995 deels gerestaureerd.

Omschrijving.

De langgerekte boerderij is gebouwd van handvorm baksteen, telt een bouwlaag en heeft een wolfdak, dat boven het woongedeelte met riet en verder met oud-Hollandse pannen is gedekt. Onder de dakvoet een stroomlaag.

Het woongedeelte heeft een ingang met vernieuwde deur onder gedeeld bovenlicht. Links en rechts van de deur zesruits schuiframen met luiken. In de zijgevel een opkamer- en zolderraam en vlechtingen. Tegen de gevel een leipeer. De achtergevel heeft een vierruits raam en een deur naar de geut. Het bedrijfsgedeelte, dat oorspronkelijk een afzonderlijk woonhuis vormde, heeft aan de voorzijde een zestienruits stolpraam, een opgeklampte deur met erboven een geometrisch bovenlicht en een tweetal vierruits raampjes. In de linker zijgevel met vlechtingen een opgeklampte deur, twee onregelmatig geplaatste beluikte opening en en een hooiluik op zolder. Vlechtingen en sporen van een kelder en opkamer. In de achtergevel die hier iets verder uitspringt een dubbele staldeur onder korfboog en gedeelde opgeklampte deur en een raampje.

Het inwendige bezit nog oorspronkelijke enkelvoudige balklagen en paneeldeuren. In het bedrijfsgedeelte een moerbalk met standvink.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als bijzonder voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij uit een dubbelhuisje. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

restauratie