Inleiding.

Complex van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, met erachter een STAL voor een paard en een sterk gewijzigde schuur. De laatste valt buiten de bescherming. Het geheel maakt deel uit van het landgoed Hondsdonk.

Boerderij en stal bevinden zich op een ruim erf met oud geboomte.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige boerderij. Architectuurhistorisch is het geheel van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang der onderdelen en de relatie tot het omgevende landschap van het landgoed Hondsdonk. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.