517174 - Complex Eindsestraat
Dongen M 672
Eindsestraat 21, 5105 AA te Dongen

Inleiding.

LanggevelBOERDERIJ deel uitmakend van een boerderijcomplex, buiten de kern van Dongen en daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Omschrijving.

De boerderij heeft een bouwlaag onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Eindsestraat ligt. De boerderij is uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met tuiles-du-Nord aan de voorkant, de achterkant is gedekt met kruispannen. Het linker gedeelte, het woonhuis, is drie traveeën breed en heeft een opgeklampte deur met bovenlicht. Aan weerszijden is een beluikt zesruits schuifraam aangebracht. In het bedrijfsgedeelte bevindt zich een tweetal getoogde poorten met daarnaast een stalraam. Boven één van die stalramen is een hijsluik aangebracht.

In de linkerzijgevel zijn op de begane grond en verdieping ramen aangebracht. De rechterzijgevel heeft een poort en kleine raampjes op de begane grond. De verdieping heeft een luik en in de topgevel bevinden zich kleine vierruitsraampjes.

Het bedrijfsgedeelte is aan de achterkant verder uitgebouwd en heeft twee poorten onder korfbogen. In het woongedeelte zijn onder meer een kelderlicht en rechthoekig raam aangebracht.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als specimen van de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter complex. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Langgevelboerderij