517183 - Hubertusparochie
Vaartweg 108, 5106 NE te Dongen
Vaartweg 110, 5106 NE te Dongen

Inleiding.

De KERK van de H. Hubertus werd gebouwd in 1865 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect P. Soffers. In 1929 onderging het gebouw een grote verbouwing van het interieur. Naar ontwerp van het architectenbureau van de gebroeders Oomen (Oosterhout) werd het neo-gotische gepleisterde driebeukige interieur vervangen door een bakstenen éénbeukige kerkruimte met brede spitsbogen in schoon metselwerk, in sobere uitvoering.

Omschrijving.

Rooms Katholieke KERK met toren en een smaller koor. De toren heeft een vierkante grondslag en telt drie geledingen, bekroond door een zeskantige spits. Links en rechts van de toren zijn in 1929 éénlaagse aanbouwen, deels onder plat dak geplaatst. De toren is voorzien van overhoekse steunberen. Op de begane grond heeft de toren een hoog portaal met spitsboogomlijsting. Het boogveld is voorzien van traceringen. Erboven bevindt zich een rond raam. De onderste geleding van de toren heeft lisenen en een klaverbladboogfries. In de geleding daarboven zijn lisenen en een smal spitsboograam, gevuld met glas-in-lood aangebracht. Daarboven bevinden zich de galmgaten en een wijzerplaat in top, geflankeerd door hoekpinakels. Het schip telt vijf traveeën en is voorzien van steunberen waartussen per travee een spitsboograam gevuld met glas-in-lood is aangebracht. Tegen de zijgevel zijn natuurstenen plaquettes geplaatst. Deze gedenkstenen zijn voorzien van opschriften. Eén ervan luidt: "TWEEDE STEEN GELEGD/ DOOR A.A.H. V.D. NOORT/ ANNO 1868". Achter heeft de kerk éénlaags rechthoekige aanbouwen uit 1929 onder plat dak met smalle keperboogramen, gevuld met kathedraalglas. Het koor is op de begane grond rechthoekig, op verdiepingshoogte neemt het een vijfzijdige vorm aan. Het koor is voorzien van een omlopend dak, gedekt met leien en voorzien van een zinken piron. De achtergevel is blind. In het interieur heeft een grote verbouwing plaats gevonden. Thans overspannen flauwe spitsbooggewelven de gehele breedte van het schip. De achterwand is recht. De gewelven zijn voorzien van bakstenen bogen in een afwijkende kleur. Bovenin elk gewelf zit een rond gat, afgedekt met een rooster. Tegen de pijlers is een verzameling houten heiligenbeelden uit verschillende stijlperiodes geplaatst. Communiebanken en preekstoel zijn voorzien van neo-gotisch houtsnijwerk. De orgelgalerij heeft bakstenen pijlers en een houten opbouw. Lancetvensters zijn gevuld met glas-in-lood. De glas-in-lood ramen zijn van de hand van J. Willemen, een kunstenaar uit Dongen en werden tussen 1962 en 1966 vervaardigd.

Waardering.

De kerk is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het is van architectuur-historisch belang vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de in het Bredase bisdom werkzame architect Soffers. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel en is als vertegenwoordiger van het werk van de zeer actieve Soffers langzamerhand zeldzaam geworden.

Nee Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk