Inleiding.

Complex van Rooms Katholieke KERK aan de Vaartweg 108 (I), de PASTORIE, Vaartweg 110 (II), een Heilig HartBEELD (III) en een GRAFMONUMENT (IV) gelegen in het kerkdorp Klein Dongen. De Hubertusparochie werd officiëel in 1868 gesticht als aparte parochie voor Klein Dongen en Dongen Vaart die tot dan bij de Laurentiusparochie van Dongen hoorden. Kerk en pastorie werden in datzelfde jaar gebouwd. De kerk is in Neo-gotische stijl uitgevoerd, de pastorie heeft een sobere Eclectische vormgeving.

Omschrijving.

Kerk en pastorie liggen, gescheiden van elkaar, aan de straat. Bij de kerk staat op het voorplein een standbeeld. Achter de kerk ligt het kerkhof waarvan één grafmonument beschermd wordt.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de in het Bredase bisdom werkzame architect Soffers. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel en is als vertegenwoordigervan het werk van de zeer actieve Soffers langzamerhand zeldzaam geworden.