517183 - Hubertusparochie
Bij Vaartweg 108, 5106 NE te Dongen

Inleiding.

Achter de kerk, tegen de achtergevel staat het grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk.

Omschrijving.

Rechthoekig monument met een hoge opstand, bekroond door een topgevel met dwars erop staande ezelsruggen. Deze laatste rusten op consoles, daaronder staan aan beide zijkanten staande figuren. De zerk is voorzien van een ondiepe spitsboognis, afgewerkt met een geprofileerde band met bladdekoraties.

Waardering.

Het grafmonument is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument