Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517308
Complexnummer
517307 - Woonhuis met Brouwerijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82646/14
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Vlijmen L 3336
Meliestraat 22, 5251 EH te Vlijmen

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS, later gebruikt als dienstwoning. Gebouwd circa 1915 in de overgangsstijl. Het pand bestaat uit een woongedeelte aan de straatkant en een opslagruimte aan de achterzijde. De voorste helft van de verdieping is in de jaren zeventig gemoderniseerd.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen woonhuis onder een mansardedak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft windveren. De nok aan de straatkant wordt bekroond door een palmet. Het achterste gedeelte is een schuur.

In de straatgevel zijn op de begane grond schuiframen met luiken, in de driedelige bovenlichten is kathedraalglas aangebracht. Erboven bevinden zich gepleisterde lateien met figuratieve inskripties en segmentbogen. In de topgevel zijn twee smallere ramen met eenzelfde indeling en vormgeving gezet.

In de linkerzijgevel bevindt zich een deur, ernaast is een poort aangebracht. De rechterzijgevel heeft aan de voorzijde een rechthoekige opgeklampte deur, achter een getoogde opgeklampte deur. De achtergevel heeft een grote poort met daarboven een hijsluik.

In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Voor in het huis, aan de straatkant bevindt zich een woonkamer met keuken. Via de deur in de zijgevel betreedt men een klein halletje met tegelvloer en een houten steektrap naar boven. De verdieping is in de jaren zeventig gemoderniseerd. Achter is een grote opslagruimte, zowel op de begane grond als op de verdieping.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel.

Het is uitdrukking van een sociaaleconomische en typologische ontwikkeling. Het is van belang wegens de gaafheid van ex- en interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517307. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal
verbouwing
1927
1927
globaal
verbouwing
1934
1934
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vlijmen, J. van ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur