Inleiding.

Het complex is ontstaan vanuit Meliestraat 24. Hier vestigde zich een bierbrouwer, hij liet schuin achter zijn woning in 1888 een brouwerij (Meliestraat 20a, object I) bouwen. Deze brouwerij werd aan het begin van deze eeuw overgedaan aan C. van Nieuwkuijk. De nieuwe brouwer liet vóór de brouwerij een woning (Meliestraat 22, object II) bouwen. Later, in 1927 gaf van Nieuwkuijk aan architect J. van Vlijmen opdracht voor een grotere woning (Meliestraat 20, object III) en in 1934 werd de brouwerij (I) uitgebreid. Tot 1985 werd hier bier gebrouwen en limonade gemaakt.

Omschrijving.

Het complex ligt op een terrein tussen Meliestraat en Molenhoek. Het oudste woonhuis, Meliestraat 22 ligt aan de straat, iets schuin ten opzichte van de rooilijn. Het huis uit 1927, Meliestraat 20, ligt daarnaast, in de lijn van de overige vrijstaande bebouwing aan de Meliestraat. De brouwerij ligt op het achterliggende terrein en bestaat uit twee delen.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp. Het is in zijn geheel zeldzaam en gaaf bewaard gebleven.