Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517309
Complexnummer
517307 - Woonhuis met Brouwerijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82645/198
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Vlijmen L 3354
Vlijmen L 3353
Bij Meliestraat 20, 5251 EH te Vlijmen

Omschrijving

Inleiding.

BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren wegens verandering in het productie proces. Tot stand gekomen in opdracht van brouwer van Nieuwkuyk.

De produktie van bier is later aangevuld met limonade. Tot 1985 functioneerde het bedrijf.

Omschrijving.

Het oudste gedeelte van de brouwerij bestaat uit een tweelaagse bakstenen bouwmassa onder zadeldak. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen en voorzien van windveren met makelaars. In het dakvlak zijn enkele kleine daklichten (vier pans), later zijn meer dakramen toegevoegd. In het midden van de voorgevel is een brede getoogde poort gezet. Aan weerszijden daarvan bevinden zich getoogde ramen met ijzeren kozijnen met roedenverdeling. Op de verdieping is een reeks lage getoogde ramen aangebracht.

Links achter de brouwerij is een spoelerij gebouwd, deze rechthoekige aanbouw heeft een lessenaarsdak, gedekt met golfplaat.

Rechts bevindt zich de machinekamer, erachter staat een ronde bakstenen schoorsteen.

De brouwerij is voor een groot gedeelte onderkelderd. De toegang tot de kelder bevindt zich in een kleine éénlaagse aanbouw onder plat dak, tegen de voorgevel. Achter een houten poort aan voorkant bevindt zich een houten steektrap. Boven de trap, in de achtergevel, een raam met metalen kozijn en roedenverdeling. De kelder heeft gepleisterde troggewelven op ijzeren profielen. De constructie van de overige vloeren bestaat uit houten balken, gedeeltelijk met ijzeren I-profielen. De kelderingangen liggen schuin tegenover elkaar, één aan de linkerkant in de voorgevel, de andere rechts in de achtergevel.

In het interieur van het oudste gedeelte bevindt zich op de begane grond een ingemetselde koperen stookketel. Eronder een stookhok. Op de moutzolder een koperen, geklonken ketel.

Ook zijn delen van de inventaris bewaard gebleven. Voorbeelden daarvan zijn brandijzers om de vaten te nummeren.

In 1934 werd de brouwerij aan de zuid-west gevel uitgebreid met een vierlaagse bakstenen brouwtoren op rechthoekige plattegrond onder platdak. Dit gebouw was noodzakelijk omdat met overstapte op een andere productie wijze namelijk die van een ondergistende brouwerij.

In de gevels van deze toren zijn rechthoekige ramen, allen voorzien van metalen kozijnen en een kleine roedenverdeling, aangebracht.

In het interieur heeft de toren gepleisterde wanden, de plafonds zijn gepleisterd en voorzien van ijzeren profielen. De verschillende verdiepingen hebben dikke betonnen vloeren en zijn bereikbaar door een vaste houten trap. Op de begane grond de "lager kelder", toegankelijk door een dikke houten deur.

Hierin bevinden zich nog oude tanks. Erboven de "gistkelder" waar twee kuipen resteren. Ook zijn grote delen van de koelinstallatie bewaard gebleven. De bovenste verdieping heeft een houten plafond.

Waardering.

De voormalige brouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is een zeldzaam en gaaf bewaard gebleven geheel. Het pand heeft ensemblewaarde als een essentieel deel van een groter geheel en wegens de waarde voor het aanzien van het dorp.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517307. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact
verbouwing
1934
1934
globaal
Uitbreiding brouwtoren.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden