Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525778
Complexnummer
517307 - Woonhuis met Brouwerijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82626/69
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Vlijmen L 3350
Meliestraat 20, 5251 EH te Vlijmen

Omschrijving

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met geglazuurde Tuile-du-Nordpannen. Het dak is voorzien van een fors overstek op geprofileerde klossen. In de bakstenen gevels zijn zwarte bakstenen lijsten verwerkt. Om de portiek is in zwart een boog in het metselwerk gemaakt. De deur, met een rondboog bovenlicht gevuld met glas-in-lood, bevindt zich in het midden van de gevel in een trapsgewijs terugspringend rondboogportiek. Voor de deur ligt een trapje met hardstenen dekplaten. Rechts van deze deur bevindt zich een raam, het bovenlicht is gevuld met glas-in-lood en het heeft een rolluik. Links van de deur een erker met afgeschuinde zijden. In de bovenlichten van de ramen is glas-in-lood met geometrische figuren aangebracht. Boven de erker een balkon met opengewerkte bakstenen balustrade. Het balkon heeft openslaande deuren. Een brede dakkapel bekroont het midden van de gevel. De rechterzijgevel heeft een halfvenster en op de verdieping enkele openslaande ramen.

Achter een blokvormige aanbouw, nlaags onder plat dak. De achtergevel is voorzien van een groot raam en terras. Boven de uitbouw een raam. Boven de deur (in het verlengde van de voordeur) een groot glas-in-loodraam.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Via een centraal gelegen ingang bereikt men een hal en aansluitend een gang. Achteraan in de gang, aan de linkerkant de trap. Rechts van de gang een grote rechthoekige kamer (voormalige kamer-en-suite). Links aan de voorzijde van het huis een kleine kamer met houten vloer en schouw. Daaraangrenzend een keuken en bijkeuken.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van belang wegens de gaafheid van ex- en interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517307. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vlijmen, J. van ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur