517316 - Herenhuis met koetshuis
Heusden A 2831
Hoogstraat 18, 5256 AW te Heusden

Inleiding.

KOETSHUIS/PAKHUIS, omstreeks 1895 opgetrokken in Eclectische- en Neo-renaissancestijl. Het koetshuis bevindt zich twee huizen ten zuidwesten van nummer 24 (onderdeel II van dit complex). Aan de rechterzijde is een bijbehorend klein inrijpoortje gelegen.

Omschrijving.

Nr. 18, voormalig koetshuis/pakhuis, op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw van één bouwlaag met een gevel in schoon metselwerk, gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een kapverdieping met een plat dak met schild aan de voorzijde, gedekt met geschubde leien. In de voorgevel is overvloedig gebruik gemaakt van hardsteen als decoratie in onder andere basementen voor de penanten, aanzetstenen, diamantkoppen, afdeklijsten en piron. In de voorgevel zijn twee met segmentbogen overtoogde inrijpoorten aangebracht, elk met een dubbele opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. De segmentbogen hebben hardstenen diamantkoppen in de top. Bakgoot op geornamenteerde zandstenen consoles. Fries met tegeltableau op tandlijst met Franse lelies. Met een segmentboog overtoogde en met een piron bekroonde dakkapel met opgeklampt laadluik. In de zijgevel bevinden zich enkele vernieuwde vensters. Aan de ingang van de steeg naar het achtererf bevindt zich een klein, gemetseld poortje met een opgeklampte deur die met een segmentboog overtoogd is. In basement, sluit- en aanzetstenen is hardsteen gebruikt.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G) annex pakhuis