COMPLEX BESTAANDE UIT 2 ONDERDELEN.

Algemene inleiding.

HERENHUIS (nr. 24) (complex onderdeel II) met voormalig KOETSHUIS (nr. 18) (complex onderdeel I) en annexen. Omstreeks 1895 opgetrokken in Eclectische- en Neo-renaissancestijl. Het herenhuis is gelegen aan de zuidzijde van de Hoogstraat op de hoek met de (Zustersteeg). Het bijbehorende koetshuis bevindt zich twee huizen daarnaast. Aan de achterzijde van het pand is een grote tuin gelegen.

Omschrijving.

Het koetshuis telt één bouwlaag met gevels in schoon metselwerk. Plat dak met met leien gedekt schild aan de voorzijde. De ornamentiek is uitgevoerd in tegels en natuursteen. Twee inrijpoorten met ernaast een bijbehorend poortje in schoon metselwerk met natuursteenornamentiek. Het herenhuis telt twee bouwlagen met gevels in schoon metselwerk. Plat dak met met leien gedekte schilden. Opvallende hoektoren. Rijke ornamentiek, onder meer in tegels, metselwerk en natuursteen.

Waardering.

Het herenhuis met koetshuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel.