517316 - Herenhuis met koetshuis
Heusden A 2836 A2
Heusden A 2836 A1
Hoogstraat 24, 5256 AW te Heusden
Zustersteeg 15, 5256 AR te Heusden

Inleiding.

HERENHUIS, omstreeks 1895 in Eclectische- en Neo-renaissancestijl opgetrokken. Het hoekpand is gelegen op de zuidwestelijke hoek met de Zustersteeg en heeft aan de achterzijde een grote tuin. De hoofdingang bevindt zich aan de Hoogstraat; een zijingang aan de Zustersteeg.

Omschrijving.

Nr. 24, herenhuis, hoekpand van twee bouwlagen met gevels in schoon metselwerk van machinale baksteen, gemetseld in kruisverband onder een plat dak met schilden, gedekt met leien in rensdekking. In de rechtertravee een iets risalerende geveltoren met eveneens leien in rensdekking. Bakstenen pilastergevel. Omlopend lijstwerk met metselmozaïeken van strengperssteen met onder meer een meandermotief. Aan de voorgevel bevindt zich een hardstenen stoep. Deze gaat over in de fraai bewerkte hardstenen plint. Ook de doorlopende dorpellijsten onder de met een segmentboog getoogde vensters zijn van hardsteen. Verder is er nog een decoratief gebruik van hardsteen in lijstwerk en aanzetstenen. Voor- en zijgevel hebben schuiframen met bovenlicht. De ingang heeft een segmentboogvormige, sierlijk bewerkte houten vleugelpaneeldeur. Kroonlijst op geornamenteerde voluutvormige consoles met tandlijsten van metselwerk daaronder. Fries met geornamenteerde tegels. In de dakschilden bevinden zich omlopend fraaie oeil de boeuf-dakkapellen. De zijgevel aan de Hoogstraat is gecementeerd; hierin zijn smeedijzeren staafankers aangebracht.

De gevel aan de Zustersteeg bestaat uit vier, door gemetselde pilasters van de kolossale orde begrensde, traveeën. De eerste travee is blind uitgevoerd. De overige zijn wat betreft de gevelopeningen overeenkomstig de voorgevel uitgevoerd. Per travee twee gekoppelde en elk met een segmentboog overtoogde vensters met schuiframen. In de laatste travee bevindt zich een paneeldeur op een hardstenen trapje. De achtergevel van de etage is deels blind uitgevoerd. In het westelijke gedeelte zijn drie vensters aangebracht. Inwendig is de oorspronkelijke ornamentiek nog goeddeels bewaard gebleven. Zo zijn er diverse stucplafonds, houten lambriseringen en onder meer een grote schouw met gesneden lijstwerk. De ingang aan de Hoogstraat heeft een tochtportaal. Aan de Zustersteeg bevindt zich een hoge tuinmuur met opgeklampte poort; deze heeft een hardstenen basement en een gemetselde tandlijst.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie met het koetshuis bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel.