Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517318
Complexnummer: 
517316 - Herenhuis met koetshuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13396/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heusden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heusden
X-Y coördinaat: 
137888 - 416288

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

HERENHUIS, omstreeks 1895 in Eclectische- en Neo-renaissancestijl opgetrokken. Het hoekpand is gelegen op de zuidwestelijke hoek met de Zustersteeg en heeft aan de achterzijde een grote tuin. De hoofdingang bevindt zich aan de Hoogstraat; een zijingang aan de Zustersteeg.

Omschrijving.

Nr. 24, herenhuis, hoekpand van twee bouwlagen met gevels in schoon metselwerk van machinale baksteen, gemetseld in kruisverband onder een plat dak met schilden, gedekt met leien in rensdekking. In de rechtertravee een iets risalerende geveltoren met eveneens leien in rensdekking. Bakstenen pilastergevel. Omlopend lijstwerk met metselmozaïeken van strengperssteen met onder meer een meandermotief. Aan de voorgevel bevindt zich een hardstenen stoep. Deze gaat over in de fraai bewerkte hardstenen plint. Ook de doorlopende dorpellijsten onder de met een segmentboog getoogde vensters zijn van hardsteen. Verder is er nog een decoratief gebruik van hardsteen in lijstwerk en aanzetstenen. Voor- en zijgevel hebben schuiframen met bovenlicht. De ingang heeft een segmentboogvormige, sierlijk bewerkte houten vleugelpaneeldeur. Kroonlijst op geornamenteerde voluutvormige consoles met tandlijsten van metselwerk daaronder. Fries met geornamenteerde tegels. In de dakschilden bevinden zich omlopend fraaie oeil de boeuf-dakkapellen. De zijgevel aan de Hoogstraat is gecementeerd; hierin zijn smeedijzeren staafankers aangebracht.

De gevel aan de Zustersteeg bestaat uit vier, door gemetselde pilasters van de kolossale orde begrensde, traveeën. De eerste travee is blind uitgevoerd. De overige zijn wat betreft de gevelopeningen overeenkomstig de voorgevel uitgevoerd. Per travee twee gekoppelde en elk met een segmentboog overtoogde vensters met schuiframen. In de laatste travee bevindt zich een paneeldeur op een hardstenen trapje. De achtergevel van de etage is deels blind uitgevoerd. In het westelijke gedeelte zijn drie vensters aangebracht. Inwendig is de oorspronkelijke ornamentiek nog goeddeels bewaard gebleven. Zo zijn er diverse stucplafonds, houten lambriseringen en onder meer een grote schouw met gesneden lijstwerk. De ingang aan de Hoogstraat heeft een tochtportaal. Aan de Zustersteeg bevindt zich een hoge tuinmuur met opgeklampte poort; deze heeft een hardstenen basement en een gemetselde tandlijst.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een woning voor de dorpse elite van rond 1900. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de rijke ornamentiek en details. Vanwege de onderlinge relatie met het koetshuis bezitten beide objecten ensemblewaarde. Beide objecten zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van het geheel.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoogstraat245256 AWHeusden
NeeZustersteeg155256 ARHeusden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HEUSDENAA/28322836A2
HEUSDENAA/28322836A1

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18951895globaalvervaardiging