Middelstum H 110
W.J. Dethmersweg 2, 9994 PC te Toornwerd

Omschrijving

Drie bouwlagen hoge KLOKKENTOREN opgetrokken in een roodbruine baksteen op een uitspringend trasraam van roodbruine klinkers. De zich naar boven toe verjongende toren, die wordt gemarkeerd door hol geprofileerde bakstenen cordonlijsten, heeft op de hoeken gemetselde pilasters bekroond met een betonnen vaas (oorspronkelijk van hout). De toren wordt afgesloten door een ingesnoerde torenspits met leien in maasdekking, vergulde haan en betonnen kroonlijst (oorspronkelijk hout); in de vier zijvlakken een kleine houten dakkapel met vensteropening met luik onder een zadeldakje met houten ornament. De vier gevels zijn gedecoreerd met rechthoekige vlakken met siermetselwerk en worden van boven naar beneden geleed door een rondboogvormig galmgat met houten roosters, een rondboogvenster met gietijzeren roedenverdeling en een blind venster onder een halfrond bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling; de noordoostzijde heeft echter geen blind venster maar dubbele houten paneeldeuren met halfrond bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling, omlijst door verspringende, geprofileerde rollagen; erboven een gevelsteen met de tekst: "gebouwd in den jare 1894, B.P. Goldhoorn, J.C. Duursema, W.M. Wolthuis, kerkvoogden, E. de Jonge, architect." In het INTERIEUR is onder meer van belang de klok van F. Simon uit 1622.

Klokkentoren uit 1894 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een klokkentoren uit het einde van de 19de eeuw