Complexomschrijving

Inleiding

KLOKKENTOREN gebouwd in 1894 onder architectuur van E. de Jonge op de plaats waar eerst een Nederlands hervormde kerk stond. De kerk is in 1818 afgebroken nadat hij eerder door brand was verwoest. De klok uit 1622 bleef behouden. Om toch bij begrafenissen en op bepaalde uren van de dag de klok te kunnen luiden is besloten de klokkentoren op te richten. In 1981 is de toren gerestaureerd. De toren in Eclectische bouwtrant die midden op het reeds beschermde oude kerkhof ligt (monumentnummer 29905), is bereikbaar via een TRAPPARTIJ met TOEGANGSHEK die waarschijnlijk even oud zijn als de toren (1894).

De klokkentoren met trappartij is beeldbepalend gelegen op het oude kerkhof, bovenop een restant van de grotendeels afgegraven wierde van Toornwerd. Het kerkhof heeft een rechthoekige plattegrond en wordt omgeven door een klinkerpad en wallen met singelbeplanting.

Klokkentoren uit 1894 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een klokkentoren met trappartij uit het einde van de 19de eeuw