't Zandt G 344
Lutjerijp 2 T, Leermens

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1927 aan de Lutjerijp, in opdracht van het toenmalig Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Lutjerijp 2807", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met zadeldak. Het gebouw is markant gelegen aan de kant van de weg die leidt naar een aantal boerderijen.

Omschrijving

TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het zadeldak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een houten overstek met een mastgoot en een muizetandfries. De beide uitkragende topgevels zijn voorzien van twee gepleisterde aanzetstenen, siermetselwerk en twee lichtsleuven dichtgezet met rode baksteen. De zuidoostgevel heeft een dubbele stalen deur met ijzeren gehengen en de zuidwestgevel een stalen deur tussen twee dichtgemetselde lichtsleuven, alle onder een anderhalfsteens rollaag; de noordwestgevel heeft een stalen ventilatierooster in het trasraam, de noordoostgevel twee dichtgemetselde lichtsleuven onder één anderhalfsteens rollaag. Een eensteens gevelband verbindt deuren en sleuven. Op de hoek van de zuidwest- en noordoostgevel en op de hoek van de zuidoost- en de noordwestgevel een trapsgewijs gemetseld muurtje opgetrokken in een trasraamklinker.

Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een type trafo met zadeldak