517414 - RK Kerkcomplex Sint Bavo
Harmelen E 2418
De Joncheerelaan 7, 3481 GN te Harmelen

Omschrijving

De noordoostelijk van de kerk aan de Joncheerelaan gelegen PASTORIE is in 1916 ontworpen door Jan Stuyt. Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder samengesteld, deels afgeplat schilddak met opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen met strekken boven de vensters. Tegen de achtergevel is een éénlaags aanbouw gebouwd. De pastorie is voorzien van in de gevel terugliggende houten kozijnen met kruisramen en drielichtsvensters.

De voorgevel of oostgevel heeft rechts een kleine voorsprong met links een rondboogvormig inpandig portiek, voorzien van een houten deur met rondboogvormig bovenlicht. Boven de portiek is siermetselwerk aangebracht. Rechts is in de gevel een drielichtskozijn aangebracht. Op de verdieping bevinden zich drie vensters. Het dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel onder steekkap. Het linker geveldeel bevat in beide bouwlagen een drielichtskozijn.

De zij- en achtergevels bevatten een aantal vensters. Aan de zuidwestzijde is een eenlaags, in baksteen opgetrokken tussenlid naar de kerk.

De aanbouw in de oksel tussen deze gang en de pastorie is een latere toevoeging.

Het interieur heeft een deels oorspronkelijke indeling.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie met tussenlid, als één geheel met de kerk ontworpen door architect Jan Stuyt. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de kerk.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

ontwerp stamt uit 1916