Inleiding complex

In 1916 door Jan Stuyt in neoromaanse stijl ontworpen rooms katholiek kerkelijk complex bestaande uit een KERK en PASTORIE. De kerk is gewijd aan de H. Bavo en de kerkwijding vond plaats op 8 mei 1917. Na 1917 is het plafond van het schip beschilderd met zes symbolische taferelen van het scheppingsverhaal en werd een door Jan Eloy Brom ontworpen altaar met baldakijn geplaatst. Zowel de schilderingen als het altaar met baldakijn zijn niet meer aanwezig. Bewaard zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen, die werden vervaardigd door Henricus Kocken en voor een deel door F. Bach.

De pastorie werd vermoedelijk gebouwd in 1917 en doet thans dienst als parochiecentrum.

Omschrijving

De op een perceel tussen de Joncheerelaan en de Ambachtsheerelaan, in het centrum van Harmelen gelegen rooms katholieke kerkelijk complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. kerk

2. pastorie

beide bouwwerken zijn middels een gang met elkaar verbonden en werden in een verwante stijl naar ontwerp van Jan Stuyt opgetrokken. De kerk is gesitueerd op het kruispunt van de wegen, de pastorie ligt met de voorzijde aan de Jonckheerelaan.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kerk met pastorie, verbonden door een tussenlid; ontworpen door Jan Stuyt. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het complex bezit in de onderdelen ensemblewaarde en is, gelegen op een hoek, prominent in het dorp gesitueerd.