517426 - Oostereiland
Schuijteskade 6, 1621 DE te Hoorn

Omschrijving

Het WACHTHUISJE behorende tot het complex Oostereiland, is opgetrokken in rode baksteen op een vierkant grondplan. Het gebouw is één bouwlaag hoog en voorzien van een overstekend tentdak, bekleed met shingles en bekroond door een piron. In de voorgevel (O) bevindt zich een houten deur met vierruits raam. De deur wordt geflankeerd door twee vensters met vierruits openslaande ramen, tegen de gevelhoeken. In de zijgevels en achtergevel zijn reeksen van vier vierruits openslaande vensters aangebracht. Hierbij zijn op de hoeken van de voorgevel geen muurdammen aangebracht zodat de vensters aansluiten op beide vensters in de voorgevel. Onder de vensters baksteen lekdorpels.

Waardering

Het object is als gaaf onderdeel van het gevangeniscomplex "Oostereiland" van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de overige bebouwing op het Oostereiland.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) Gevangeniscomplex Wachthuisje

Interbellum-architectuur