524421 - Woningbouwcomplex
Venenlaan 25, 1623 RA te Hoorn
Venenlaan 27, 1623 RA te Hoorn

Inleiding

Klein WONINGBLOK bestaande uit 2 arbeiderswoningen, onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp. Het woningblok maakt onderdeel uit van het linker hofje en is op de zuidelijke hoek van het complex direct aan de Venenlaan gelegen.

Omschrijving

Woningblok van 2 woningen onder een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de straat, waarbij de linker woning wordt gedekt door een ingestoken zadeldak met de nokrichting haaks op de straat. De voorgevel van deze woning risaleert en heeft evenals de rechter woning in de geveltop een driehoekig beschot. De voordeuren bevinden zich in de rechter zijde van de risaliet en rechts in de puntgevel aan de zijde van het hofje. Boven het dubbele T-venster op de begane grond heeft de linker woning twee gekoppelde zesruits verdiepingvensters. De puntgevel aan het hofje bezit middenboven twee gekoppelde zesruits ramen.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complexomschrijving onder monumentnummer 524421.

Waardering

Het woningblok is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp.

architecten: E. Gleijsteen, D. Kaat en M.J.E. Lippits
restauratie