Inleiding

WONINGBOUWCOMPLEX "t Rooie Dorp", bestaande uit 9 woningblokken met arbeiderswoningen gebouwd in 1909-1911 naar ontwerp van de Amsterdamse architect M.J.E. Lippits (1869 - 1941). Het in opdracht van de vereniging "Arbeidersbelang" gebouwde complex is gelegen op een rechthoekig terrein aan de noordwestzijde van de Venenlaan. De woningblokjes zijn gebouwd in een eenvoudige traditionele vormentaal, met bakstenen gevels, rode pannendaken, beschoten topgevels en vensters met roedeverdeling. De woningen worden individueel benadrukt door een tegel met bloemmotief en een markante schoorsteen. De vereniging "Arbeidersbelang" behoorde tot de eerste 30 woningbouwverenigingen in Nederland die bouwden in het kader van de in 1902 in werking getreden woningwet. Eén van de eerste woningwetcomplexen in Nederland werd de Venenlaan, gelegen in een toen nog landelijk gebied buiten de stad. De bouw van de 32 arbeiderswoningen werd in twee fasen uitgevoerd: 18 woningen in 1909 en twee jaar later de overige 14.

In 1967 werden vier woningen verbouwd tot garages. De achtergevels en de interieurs zijn bij de restauratie en renovatie van het complex in 1992 gemoderniseerd.

Omschrijving

Het woningbouwcomplex is samengesteld uit 9 woningblokken die twee naast elkaar gelegen identieke U-vormige hofjes vormen die met de geopende zuidoostzijde naar de Venenlaan gericht zijn. De blokken zijn slechts van elkaar gescheiden door smalle gangen naar de achter de huizen gelegen tuintjes. In het midden van elk hofje is een bloemperk aangelegd waarvan de korte zijden een halfronde vorm hebben. Het complex bestaat uit zeven blokken van vier woningen (waarvan enkele tot garage verbouwd) en twee kleine hoekblokken van 2 woningen die het complex aan weerszijden afsluiten. De woningblokken zijn in rode baksteen opgetrokken en hebben een hoogte van één bouwlaag onder een samengesteld dak gedekt met rode Hollandse pannen. De rechtbeëindigde geveldelen worden afgesloten door een bakgoot op geprofileerde gootklossen, de puntgevels zijn afgewerkt met windveren. Elke woning is voorzien van een schoorsteen waarvan het markante, opengewerkte bovenste gedeelte is voorzien van twee of vier verticale openingen. Elke woning heeft op de begane grond een dubbel T-venster met achtruits bovenlichten en een voordeur voorzien van een vierruits raam en een drieruits bovenlicht. De bovenlichten van de vensters kunnen naar beneden geschoven worden. De vensters zijn aan de bovenzijde met strekken en een rollaag afgesloten. Boven de dubbele T-vensters heeft elke woning in het midden een achtpuntig geglazuurde tegel met bloemmotief en links en rechts een muuranker met Art Nouveau zweepslagmotief. De vier woningen in de blokken op de hoeken van de hofjes en de Venenlaan hebben het tegeltableau in afwijking hiervan boven de voordeur en bezitten aan de straatzijde twee smalle schuifvensters met zesruits bovenlicht. Boven het buitenste van de twee schuifvensters bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde zesruits ramen en een lessenaardak, naast het andere venster een gedeeltelijk uitgemetseld rookkanaal dat boven de bakgoot uitmondt in een hoge schoorsteen.

Waardering

Het woningbouwcomplex " 't Rooie Dorp" bestaande uit 9 woningblokken, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van één van de eerste woningbouwcomplexen in Nederland na de inwerkingtreding van de woningwet van 1902. Tevens heeft het complex stedenbouwkundige en situationele waarde vanwege de opzet aan een hof en de beeldbepalende ligging aan de Venenlaan.