524421 - Woningbouwcomplex
Venenlaan 53, 1623 RB te Hoorn
Venenlaan 55, 1623 RB te Hoorn
Venenlaan 57, 1623 RB te Hoorn
Venenlaan 59, 1623 RB te Hoorn

Inleiding

Klein WONINGBLOK bestaande uit vier arbeiderswoningen onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp, als middenblok aan zuidoostzijde van het complex direct aan de Venenstraat gelegen.

Omschrijving

Het woningblok telt vier woningen onder een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de straat, waarbij de middelste twee woningen worden gedekt door twee ingestoken zadeldaken met de nokrichting haaks op de straat. De voorgevels van deze woningen risaleren en hebben in de geveltop een driehoekig beschot. De voordeuren bevinden zich in de linker en rechter zijde van de risaliet, terwijl de voordeuren van de hoekwoningen zich in de puntgevels aan de zijden van de hofjes bevinden. Boven het dubbele T-venster op de begane grond hebben de twee middelste woningen twee gekoppelde zesruits verdiepingvensters. De zijgevels van de hoekwoningen hebben middenboven evenals bij de middelste woningen twee gekoppelde zesruits ramen en bovenin een gevelbeschot.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complexomschrijving onder monumentnummer 524421.

Waardering

Het woningblok is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp.

architecten: E. Gleijsteen, D. Kaat en M.J.E. Lippits

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)