524421 - Woningbouwcomplex
Venenlaan 37, 1623 RA te Hoorn
Venenlaan 39, 1623 RA te Hoorn
Venenlaan 41, 1623 RA te Hoorn
Venenlaan 43, 1623 RA te Hoorn

Inleiding

WONINGBLOK oorspronkelijk bestaande uit 4 arbeiderswoningen (thans 2 woningen en 4 garages) onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp. Het blok is parallel aan de Venenlaan gesitueerd aan de noordwestzijde van het linker hofje.

Omschrijving

Symmetrisch opgebouwd woningblok waarvan de twee middelste woningen worden gedekt door zadeldaken bekroond met een schoorsteen die groter is dan de overige schoorstenen van het complex. Tegen de zadeldaken sluit aan weerszijden een schilddak aan met de noklijn evenwijdig aan de straat. De risalerende voorgevels van de twee middelste woningen zijn voorzien van een voordeur, een dubbel T-venster en daarboven op de eerste verdieping twee gekoppelde zesruits ramen waarboven in de geveltop een driehoekig beschot. Midden tussen de twee genoemde vensters op de begane grond bevindt zich een deur met drieruits bovenlicht, waarachter een gang tussen de woningen naar het achtererf.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complexomschrijving onder monumentnummer 524421.

Waardering

Het woningblok is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp.

architecten: E. Gleijsteen, D. Kaat en M.J.E. Lippits
restauratie