524421 - Woningbouwcomplex
Venenlaan 77, 1623 RB te Hoorn
Venenlaan 79, 1623 RB te Hoorn
Venenlaan 81, 1623 RB te Hoorn
Venenlaan 83, 1623 RB te Hoorn

Inleiding

WONINGBLOK bestaande uit 4 arbeiderswoningen onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp, haaks op de Venenlaan gesitueerd blok aan de noordoostzijde van het rechter hofje.

Omschrijving

Symmetrisch opgezet woningblok van vier woningen. De voorgevel bestaat uit twee identieke delen die elk voorzien zijn van een enigszins verhoogde middenpartij met hierin voor elke woning een dubbel T-venster en in het verhoogde dakvlak van elke woning een dakkapel met twee gekoppelde zesruits ramen onder een zadeldak gedekt door rode Hollandse pannen. Ter weerszijden van elke middenpartij bevindt zich een voordeur waarnaast het resterende gedeelte van de voorgevel terugspringt en voorzien is van een smal venster met bovenlicht.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complexomschrijving onder monumentnummer 524421.

Waardering

Het woningblok is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van het woningbouwcomplex 't Rooie Dorp.

architecten: E. Gleijsteen, D. Kaat en M.J.E. Lippits
restauratie