Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517493
Complexnummer
517491 - Onze Lieve Vrouwe Geboorte
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82848/7
Kadastrale aanduiding
Uitgeest B 9283
Langebuurt 37, 1911 AS te Uitgeest

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden. De pastorie is gebouwd in 1884 naar ontwerp van E.J. Margry met kenmerken van de neorenaissance. De pastorie ligt terug ten opzichte van de rooilijn.

De aanbouw tegen de eerste bouwlaag van de zuidgevel is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op L-vormig grondplan gebouwde pastorie bestaande uit twee bouwlagen onder een samengesteld zadeldak belegd met leien in Maasdekking. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen gemetseld in kruisverband en wordt horizontaal geleed door cordon-, bloktand-, muizentandlijsten. De voorgevel bezit bovendien witgepleisterde speklagen. De geveltoppen zijn uitgevoerd met schouderstukken en topdecoraties. Boven de vensters bevinden zich ontlastingsbogen met metselmozaïek in de boogtrommels. De deuren worden afgesloten met getoogde bovenlichten.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt vijf vensterassen, waarvan de twee rechter assen (Z) zich in een risaliet met tuitgevel bevinden. De middenas bevat de ingang. De overige assen bevatten T-vensters met gedeeld bovenlicht. De eerste bouwlaag van het risaliet heeft T-ramen in een driedelig kozijn. De geveltop heeft een drielicht onder een klein rond venster. In het voorschild bevindt zich een kleine gedecoreerde dakkapel die de tweede as van links benadrukt.

De rechter zijgevel (Z) is merendeels blind, de verdieping heeft een T-venster met gedeeld bovenraam en rechts daarvan een klein tuimelraam.

De achtergevel (O) is in opzet vergelijkbaar met de voorgevel. Er is echter sprake van een niet-risalerende topgevel en een afwijkende vensterindeling. De rechter gevelhelft heeft in beide bouwlagen een gekoppeld venster met T-ramen en gedeeld bovenraam, het zuidelijke geveldeel heeft in beide bouwlagen twee vensters met in de eerste bouwlaag T-ramen met gedeeld bovenlicht en op de verdieping zesruits schuifvensters. De geveltop heeft een schuifvenster met keperboogvormig, tweedelig bovenraam.

De linkerzijgevel is merendeels blind.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse pastorie en als historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex O.L.V. Geboorte.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517491. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Margry, E.J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur