Inleiding

Rooms-katholiek parochiecomplex O.L.V. Geboorte, bestaande uit een pseudobasilikale KRUISKERK, een PASTORIE en een BAARHUISJE gebouwd in 1884 naar ontwerp van E.J. Margry. Het complex is gesitueerd op een ruim perceel aan de oostzijde van de Langebuurt. De kerk en de aan de zuidzijde aangebouwde pastorie zijn aan de westzijde van dit perceel gesitueerd. Het baarhuisje staat aan de oostelijke rand van het kerkhof dat zich achter de kerk en de pastorie uitstrekt.

Waardering

Het complex van kruiskerk, aangebouwde pastorie en baarhuisje is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van rooms-katholieke bouwkunst uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het complex heeft situationele waarde vanwege de belangrijke beeldbepalende rol in het dorpssilhouet.