517491 - Onze Lieve Vrouwe Geboorte
Uitgeest B 9283
BY Langebuurt 35, Uitgeest

Inleiding

BAARHUISJE uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neo-Gotische stijl, behorende tot het rooms-katholieke complex O.L.V. Geboorte en gelegen aan de oostelijke rand van het kerkhof achter de kerk en pastorie.

Omschrijving

Baarhuisje in de vorm van een kleine kapel, bestaande uit één bouwlaag op rechthoekig grondplan onder zadeldak met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen gemetseld in kruisverband met snijvoeg. De voor- en achterzijde zijn uitgevoerd als puntgevels en worden afgedekt met natuursteen, de vier gevelhoeken zijn uitgemetseld.

De voorgevel heeft een spitsboogvormige opening vanaf het maaiveld die wordt afgesloten met een dubbel ijzeren spijlenhek. De boog wordt omgeven door een spitsboogvormig spaarveld gevuld met gele baksteen en bekroond door een rond gietijzeren venster in de top van de gevel, met een roedenverdeling in neogotische trant. Op de geveltop bevindt zich een Latijns kruis. De voorgevel heeft drie ijzeren rozetankers.

De achtergevel wordt vanaf het maaiveld geleed door een spitsboogvormig spaarveld in rode baksteen. Boven in het spaarveld bevindt zich een rond gietijzeren venster met rechthoekige roedenverdeling.

In beide zijgevels bevinden zich twee kleine hooggeplaatste vensters.

Waardering

Het baarhuisje is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een baarhuisje uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Het baarhuisje heeft situationele waarde en ensemblewaarde vanwege de plaats op het kerkhof en als historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex O.L.V. Geboorte.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje

Religieuze gebouwen Kapel (F) Veldkapel