517578 - Militair hospitaal
Bij IJssellaan 2, 2806 TK te Gouda

Inleiding

Aan de voorzijde van het Militaire Ziekenhuis en aan de westzijde van het park ligt een DIENSTGEBOUWTJE in Neo-renaissancestijl uit 1876.

Beschrijving

Eenlaags gebouwtje op rechthoekige plattegrond onder met gesmoorde, verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak; op de nok een loden piron. De gevel wordt afgesloten door een uitgemetselde tandlijst waarboven houten goten met klossen. De voorgevel wordt geleed door een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht met rechts ervan een houten kruiskozijn met meerruits openslaande delen en tweeruits bovenlichten. Ook in beide zijgevels houten kruiskozijnen met meerruits openslaande delen en tweeruits bovenlichten. Bogen boven muuropeningen; hardstenen dorpels en neuten.

Waardering

Dienstgebouw is van nationaal belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dienstgebouw horend bij een 19e eeuws ziekenhuis en vanwege de bouwstijl.

Dienstgebouw is van nationaal belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een militair ziekenhuis waarvan het typologisch gezien een belangrijk onderdeel uitmaakt.

Dienstgebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een inmiddels zeldzaam geworden type ziekenhuis, het militair ziekenhuis.

Dienstgebouw is redelijk gaaf w.b. vorm en materiaalgebruik

Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw