Inleiding

Voormalig MILITAIR ZIEKENHUIS uit 1876 bestaande uit een ZIEKENHUIS (hoofdgebouw)(04a), een DIENSTWONING (directeurswoning) (04c) en een DIENSTGEBOUWTJE (04d), allen in Neo-Renaissance stijl. Erfafscheiding aan de Karnemelksloot door sierlijk gietijzeren HEK.(04e) Architect is waarschijnlijk (voormalig Rijksbouwmeester) D.E.C. Knuttel. Gouda beschikte al enkele decennia over een kazerne en was in de negentiende eeuw garnizoenstad. In 1874 werden de gronden door het Ministerie van Oorlog gekocht en twee jaar later werd het zieknehuis opgeleverd. In 1922 werd laatste militaire garnizoen opgeheven. Vanaf 1922 heeft het complex gefungeerd als Rijksbelastingkantoor ten behoeve van de Ministeries van Financiën en Oorlog. Momenteel is het in bezit van Fluery-stichting oid.

N.B. Het tot het complex behorende ziekenpaviljoen achter IJssellaan 2 is najaar 1998 gesloopt.

Omschrijving

Complex van voormalig militair ziekenhuis, bestaande uit ziekenhuis, paviljoen, dienstwoning en dienstgebouw, gelegen net buiten het voormalig bolwerk Klein-Amerika. Het complex is gesitueerd in een park met oprijlaan met aan weerszijden beuken en kastanjes. Voor de ingang van het hoofdgebouw een rond perk omgeven met rododendrons en essen. Het toegangshek met de monumentale oprijlaan ligt aan de Karnemelksloot. Aan de oostzijde wordt het perceel begrensd door de IJssellaan, aan de zuidzijde door de Dijkstraat. Aan de westzijde wordt het park begrensd door de achtererven van de bebouwing aan de Kolfwetering en Klein-Amerika.

De dienstwoning ligt aan de oostzijde. Ten westen van het ziekenhuis ligt een klein dienstgebouwtje.

Waardering

Het militair ziekenhuis is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde; als gaaf voorbeeld van een 19de eeuws ziekenhuis, geheel in neo-renaissance stijl.

Het militair ziekenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde; als typologisch voorbeeld van een militair ziekenhuis dat nog in zijn oorspronkellijke aanleg en bebouwing redelijk gaaf en goed herkenbaar aanwezig is.

Het militair ziekenhuis heeft ensemblewaarde vanwege onderlinge samenhang tussen de afzonderlijke onderdelen, zowel in aanleg, functie als bouwstijl en detaillering..

Het militair ziekenhuis bezit zeldzaamheidswaarde op nationaal niveau.

Het militair ziekenhuis is redelijk gaaf in aanleg, vorm en materiaalgebruik.