Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517687
Complexnummer
517685 - Villa Amersberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82923/138
Kadastrale aanduiding
Amersfoort C 5313
Bij Utrechtseweg 223, 3818 EE te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

De TUIN van villa "Amersberg" werd oorspronkelijk ontworpen door tuinarchitect L.A. Springer, maar in 1924 werd de aanleg door tuinarchitect D.F. Tersteeg ingrijpend gewijzigd met behoud van slechts onderdelen.

In de aan de zuidzijde van de villa gelegen rechthoekige tuin nam Tersteeg enkel de kruisende hoofdassen (noord-zuid en oost-west) over. Het snijpunt werd daarbij geaccentueerd door een vierkante vijver met fontein. Het water wordt aangevoerd via een open met tegels omgeven verbinding, die door een uit een aan de zijde van de Utrechtseweg gelegen, rots spuitende waterstraal wordt gevoed. De waterpartij is gelegen in een rechthoekig gazon, waarbij aan weerszijden van de open verbinding smalle bloemborders zijn ontworpen als markering van een hoofdas vanuit de villa.

De kruisvormige, uit gazons bestaande tuin is verdiept aangelegd en wordt omsloten door lage, bakstenen muurtjes met in de hoofdas gesitueerde, gemetselde trappen. Tegen de binnenzijden van deze muurtjes bevinden zich achter het gazon bloemborders. In de hoeken van de kruisvorm is een hogere beplanting gedacht. De hoofdopzet van deze aanleg sluit geheel aan bij de in die tijd vaak toegepaste nieuw-architectonische tuinstijl. In de tuin is aan de oostzijde, op het einde van het oost-westelijke hoofdas, een vierkant tuinhuisje met rieten tentdak gelegen, bekroond door een loden piron. Dit uit de tuinaanleg van Springer bewaard gebleven houten huisje kent een horizontaal karakter, door de rondom doorlopende opbouw van bakstenen plint, een daarboven geplaatst houten beschot en daarboven kleine vensters met roedenverdeling. Alleen aan de westzijde wordt dit doorbroken, door twee deuren over de gehele hoogte van de wand.

Aan de noordzijde van de villa bevindt zich nog een uit de tuinaanleg van Springer bewaard gebleven fonteinelement, dat oorspronkelijk het snijpunt van de assen van de tuinaanleg aan de Utrechtseweg markeerde.

Waardering

De tuin, waarin tuinhuisje en fontein, behorende bij de villa "Amersberg" is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van de nieuw-architectonische tuinstijl. De tuin met onderdelen vormt in samenhang met de villa een eenheid. Het tuinontwerp is van belang binnen het oeuvre van tuinarchitect D.F. Tersteeg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517685. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1924
1924
exact
door D.F. Tersteeg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Formele tuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Gemengde tuinstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Springer, L.A. ; Stad Amersfoort
tuinarchitect / landschapsarchitect
Tersteeg, D.F. ; Stad Amersfoort
tuinarchitect / landschapsarchitect