Inleiding

VILLA "Amersberg" MET TUINAANLEG, behoorde, evenals het naast gelegen Berghotel, tot het bezit van de Nederlandse Hotel Mij. Opdrachtgever was H.M. Martens Colin, die op 18 mei 1918 een eerste steen legde, waarvan het opschrift luidt: `In 't' 5e oorlogsjaar werd "Amersberg" gebouwd 19 18/5 18'. De naam van de architect is niet bekend. De villa is voorzien van bijzonder rijk gedecoreerde interieurs, met glas-in-loodvensters van W. Bogtman.

Voor de villa is een tuin gelegen waarvoor in eerste instantie L.A. Springer (circa 1910-1915) verantwoordelijk was. Een ingrijpende wijziging van de tuin werd in 1924 naar een geometrisch ontwerp van tuinarchitect D.F. ter Steeg gerealiseerd. In de tuin is een vierkant houten tuinhuisje met rieten tentdak gelegen.

Omschrijving

De villa met tuin is gelegen op een rechthoekig terrein ten noorden van de Utrechtseweg. Het terrein bevindt zich op het hoogste punt van de Berg.

Het complex villa Amersberg bestaat uit de volgende onderdelen:

1. de tuinaanleg met tuinhuisje en fontein

2. de villa

Waardering

Villa en tuinaanleg met tuinhuisje, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een complex, bestaande uit een gave, in op traditionele bouwwijzen georiënteerde villa met een in redelijk goed bewaard gebleven interieur en een in een nieuw-architectonische stijl vormgegeven tuin waarin een fraai ontwerp van een tuinhuisje.