Amersfoort R 184
Amersfoortsestraat 26, 3821 CB te Amersfoort

Omschrijving

Het vrijstaande ZUIVELHUIS 'Melkerij Vinkenhoef' met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag met een zolderverdieping. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen in halfsteens verband. Ter hoogte van de zolderverdiepin is de gevel wit gepleisterd. De gevels worden afgesloten door een zadeldak gedekt met rode tuile du Nord. In het rechter schild bevindt zich een recent aangebrachte dakkapel. Het linker dakschild met twee recente dakramen is gedeeltelijk doorgetrokken.

Het schone metselwerk op de begane grond van de voorgevel met topgevel gaat (zuidzijde) ter hoogte van de zolderverdieping over in een pleistering die in het middenvlak hoger is opgetrokken. Centraal op de begane grond bevinden zich twee gekoppelde draairamen met rechts daarvan een nieuwe deur. Uiterst links is de latere aanbouw onder het doorgetrokken dakschild duidelijk zichtbaar door middel van een andere kleur baksteen en een bouwnaad. Op de zolderverdieping bevindt zich een houten balkon, dat in de toekomst vervangen zal worden door de oorspronkelijke trappartij onder het dakoverstek. De enkele deur, die uitkomt op het balkon, wordt aan weerszijden geflankeerd door een langgerekt, rechthoekig liggend tegeltableau, vermoedelijk vervaardigd door de firma 'Holland' te Utrecht. Op het linker tableau bevindt zich de tekst 'melkerij', op het rechter tableau de tekst 'vinkenhoef'op een achtergrond van gele tegels, gedecoreerd met boterbloemen. Boven elk tableau bevindt zich een liggend ovaalvormig venster met kruisvormige roedenverdeling aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag in schoon metselwerk.

Links in de linker zijgevel bevinden zich twee verlengde rechthoekige vensters, afgesloten door een rollaag, bestaande uit een tweeruits onderraam en een tweeruits bovenlicht. Rechts bevindt zich de latere aanbouw onder het doorgetrokken dakschild. De doorgang met oorspronkelijke enkele houten paneeldeur rechts in de gevel is bewaard gebleven achter de recente aanbouw. De gevel is boven de vensteropeningen tot onder de mastgoot wit gepleisterd.

In de achter gevel met topgevel bevinden zich twee onregelmatig verdeelde vensteropeningen.

In de rechter zijgevel bevinden zich twee regelmatig verdeelde B-vensters met tweeruits bovenlicht. De witte bepleistering bovenaan de gevel begint halverwege de bovenlichten onder de mastgoot.

In het interieur is de indeling bewaard gebleven. Er bevond zich een ruimte met een koelbak en een flessenspoelerij. Helaas is de betegelde lambrizering met identieke tegels als in de veestal voor een groot gedeelte verdwenen.

Waardering

De Melkerij 'Vinkenhoef', is gebouwd in 1905 als zuivelhuis van het complex 'Vinkenhoef' naar ontwerp van architect H.H. Kramer in opdracht van de heer J. Knottenbelt. Het pand is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als typerend voorbeeld van een goed bewaard gebleven zuivelhuis, ontworpen in eclectische stijl met invloeden van de Jugendstil in het vermoedelijk door de 'Holland' te Utrecht vervaardigde tegeltableau. Het zuivelhuis is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een modelboerderij uit de periode 1880-1920. De melkerij is van ensemblewaarde in relatie tot de overige delen van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Melkkamer Afgeleide Noordhollandse type Zuivelhuis bij Modelboerderij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Modelboerderij Zuivelhuis bij Modelboerderij

Kramer, H.H. ; Stad Amersfoort