Amersfoort R 1484
Amersfoortsestraat 24, 3821 CB te Amersfoort

Omschrijving

VEESTAL, bestaande uit een koestal, voormalige melkontvangst, voormalige knechtenkamer en voedermagazijn en een tot woonhuis verbouwd deel. Op het terrein bevindt zich nog een oudere hooiberg met vier houten roeden, die het aanzicht van het complex ondersteunt.

De voorgevel (oostzijde) is de gevel van het in 1920 tot woonhuis verbouwde deel. De begane grond werd voor 1920 in beslag genomen door de aangrenzende paardenstal, machinekamer en ketelhuis. Momenteel is de begane grond wit gepleisterd met drie maal twee regelmatig verdeelde T-vensters met glas-in-lood bovenlicht. De vensters worden afgesloten door een wit gepleisterde strek met zwart aangezette aanzet- en sluitstenen. Op de scheiding van de verdieping bevindt zich een waterlijst. Centraal op de eerste verdieping grenzend aan de waterlijst bevinden zich twee vierruits stolpramen geplaatst in een wit gepleisterd veld. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met mastgoot.

De linker zijgevel van het tot woonhuis verbouwde deel met afgewolfde topgevel is evenals de andere gevels deels bepleisterd. De oude vensterindeling, waarvan nog bouwsporen zichtbaar zijn, is in 1920 vervangen ten behoeve van het woonhuis. Op de begane grond bevindt zich een aantal vensteropeningen met op de eerste verdieping twee regelmatig verdeelde stopramen. Onder de afgewolfde geveltop bevindt zich een strek in schoon metselwerk van een voormalig venster. Uiterst links loopt de linker zijgevel door over één bouwlaag behorend tot de melkontvangst, respectievelijk koestal. De regelmatige vensterindeling hiervan is nog in tact. De invulling hiervan is veelal vervangen door rechthoekige enkelruits ramen in tegenstelling tot de segmentboogvormige ramen met ijzeren roedenverdeling op de ontwerptekening. Grenzend aan het voorhuis bevindt zich de melkontvangst met bordes, enkele deur aan weerszijden geflankeerd door zesruits ramen inclusief een drieruits valraam. Het dakoverstek zorgt voor de overkapping van het bordes. Respectievelijk volgen twee segmentboogvormige vensteropeningen, een ingangspartij en twee identieke vensteropeningen.

De achtergevel van de koestal bestaat uit drie assen met centraal een entreepartij aan weerszijden geflankeerd door segmentboogvormige vensteropeningen met een nieuwe invulling. De entree bestaat uit een enkele opgeklampte deur met zij- en bovenlichten. De gevel eindigt in een zeer flauwe topgevel.

De regelmatige vensterindeling van de rechter zijgevel van de koestal is evenals in de linker zijgevel nog oorspronkelijk. Van links naar rechts bevindt zich één segmentboogvormige vensteropening, een deuropening en twee identieke vensteropeningen. De invulling van deze vensters is evenals bij de linker zijgevel gewijzigd in veelal rechthoekige, enkelruits ramen waardoor wit gepleisterde boogtrommels zijn ontstaan. De deuropening heeft eveneens een nieuwe invulling gekregen. Het linker uiteinde van de koestal wordt gevormd door een dichtgezet overdekte plaats. Uiterst links bevindt zich de linker zijgevel van het woonhuis waar de oude indeling gedeeltelijk nog in terug te vinden is.

Het interieur van de koestal in nagenoeg volledig in een oorspronkelijke staat aanwezig. De binnenzijden van de buitenmuren zijn betegeld met witte en blauwe tegels ter hoogte van de lambrisering. Restanten van het oorspronkelijke gewitte plafond zijn nog zichtbaar. De openingen van de lichtkokers zijn nog aanwezig, echter is de afsluiting vervangen door golfplaten zadeldaken. De stal bestaat uit drie beuken. In de middenbeuk bevindt zich de doorgang met aan weerszijden de staanplaatsen van de koeien met de koppen gericht naar het middenpad. De middenbeuk wordt van de zijbeuk gescheiden door gepleisterde, bakstenen voederbakken waarop de stalen zuilen zijn geplaatst voor de dragende constructie. De indeling van de koestal naar het voorhuis is nog oorspronkelijk met een volledig betegelde melkontvangstruimte tijdens de verbouwing is in het voorhuis een tegelvloer aangebracht, gehoute deuren, marmeren schouwen en glas-in-loodramen in de bovenlichten op de begane grond.

Waardering

De veestal is gebouwd in 1905 als onderdeel van het complex 'Vinkenhoef' naar ontwerp van architect H.H. Kramer en in opdracht van J.K. Knottenbelt. Het pand is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een in eclectische stijl ontworpen veestal, waarvan ook het interieur nog grotendeels in tact is. Het pand is tevens van cultuurhistorische betekenis als onderdeel van een modelboerderij uit de periode 1880-1920. De veestal bezit een grote ensemblewaarde in relatie tot de overige onderdelen van het ensemble, waarbij de oudere hooiberg met houten roeden het aanzicht van het complex ondersteunt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal Afgeleide Noordhollandse type Veestal bij modelboerderij Vinkenhoef

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Modelboerderij Veestal bij modelboerderij

Kramer, H.H. ; Stad Amersfoort