Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517752
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Emmahoeve
Complexnummer: 
517751 - Emmahoeve
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
82777/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helenaveen
X-Y coördinaat: 
190481 - 381355

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De BOERDERIJ Emmahoeve, gelegen aan de Helenavaart, bestaat uit een bedrijfsdeel met grote veestal en een aangebouwd woonhuis.

Het gebouw dateert uit 1910. Na de Tweede Wereldoorlog zijn op kleine schaal wijzigingen aan het exterieur aangebracht, zoals de dakvensters in het zuidelijke dakschild van het woonhuis, en de vernieuwde openslaande terrasdeuren in de zuidelijke woonhuisgevel.

Omschrijving

De boerderij heeft een globaal L-vormige, langgerekte plattegrond, staat haaks op de as van de Helenavaart en bestaat uit een westelijke deel met woonhuis en onderliggende zuivelkelder, en een aangebouwd oostelijk deel met stallen. Het geheel is eenlaags en voorzien van zadeldaken, belegd met muldenpannen. Het woonhuis heeft een globaal vierkante plattegrond en ten westen een symmetrisch opgezette voorgevel, met centraal een via een kleine trap bereikbare, opgeklampte voordeur met dichtgezet bovenlicht, geflankeerd door twee zesruits schuifvensters. In de kapverdieping zijn twee vierruits schuifvensters aangebracht. In de topgevel een klein rondlicht. De onder het woonhuis liggende kelder wordt belicht door vier kleine vensters in de westelijke gevel. Tegen de noordelijke gevel van het woonhuis staat een kleine, oorspronkelijke aanbouw onder lessenaardak, waarin de toegang tot woonhuis en voorstal. Tegen deze aanbouw staat een forse regenwaterput met betonnen filterbakken. De zuidelijke gevel van het woonhuis heeft openslaande deuren die uitkomen op een klein terras, en verder twee zesruits schuifvensters. Het achterliggende, aangebuwde bedrijfsgebouw bestaat uit een langgerekte, driebeukige stal, voorzien van het oorspronkelijke houten gebint. Evenals de Wilhelminahoeve betreft het een stal met middengang, met aan beide zijden stallingsplaatsen voor het vee. Het flauwe zadeldak is belangrijk lager dan dat van het aangrenzende woonhuis. In de lage bakstenen zijgevels verschillende opgeklampte deuren en ijzeren stalvensters. In de eindgevel een inrijpoort.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de ontginningsboerderij.

Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is typologisch zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKaasweg25759 RNHelenaveen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneH9356

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Maatschappij Helenaveen ; Noord-Brabantaannemer / uitvoerder