517760 - Keuterboerderij Soemeersingel
Soemeersingel 75, 5759 RC te Helenaveen

Het eenvoudige WOONHUIS staat parallel aan de Helenavaart. Het dateert uit ca. 1915.

Omschrijving

Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met betonpannen. Op de zuidelijke zijgevel staat een schoorsteen. De gevels zijn in baksteen gemetseld. De voorgevel heeft een a-symmetrische opzet met vier vensterassen. Van links naar rechts zijn twee zesruits schuifvensters geplaatst, een opgeklampte voordeur met gedeeld bovenlicht, en een derde zesruits schuifvenster. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. In de zuidelijke zijgevel zowel op de begane grond als op de kapverdieping twee zesruits schuifvensters.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij.

Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Keuterboerderij