Inleiding

Aan de westelijke kade van de Helenavaart staat een BOERDERIJ, bestaande uit een WOONHUIS (1) en een SCHUUR (2), daterende uit ca. 1915, gebouwd door de Maatschappij Helenaveen, mogelijk met behulp van het Oranje-fonds. De boerderij staat zoals alle boerderijen op korte afstand van en tevens parallel aan de Soemeersingel. Het gebouw heeft de karakteristieke vorm voor boerderijen binnen de kolonie: eenlaags, met een zadeldak parallel aan de vaart.

Omschrijving

De keuterboerderij is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij.

Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.