517760 - Keuterboerderij Soemeersingel
Bij Soemeersingel 75, 5759 RC te Helenaveen

Inleiding

Westelijk van het woonhuis, met de nok haaks op de vaart, staat een kleine SCHUUR annex karschop. Het gebouw dateert eveneens uit ca. 1915.

Omschrijving

De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen. In de zuidelijke gevel, ter plaatse van een opgeklampte inrijpoort, is het dak wat opgewipt. In deze gevel verder een opgeklampte getoogde deur en een tweetal stalvensters.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)