517763 - Willibrordus
Kerkplein 3, 5754 AZ te Deurne

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de R.K. St. Willibrorduskerk staat de bijbehorende PASTORIE, met elementen van Neo-Renaissancestijl. Net als de kerk is dit gebouw getekend door C. Franssen en dateert het uit 1914.

Omschrijving

De tweelaags pastorie heeft globaal een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld dak met lei in Maasdekking. Het gebouw heeft bakstenen gevels, versierd met dorpels en strekken in verblendsteen en is voorzien van een asymmetrische voorgevel, bestaande uit een iets risalerend linkerdeel van twee vensterassen, bekroond door een topgevel met vlechtingen, en een terugliggend rechterdeel van drie vensterassen, met lijstgevel.

Op de begane grond is, in een rondbogig portiek met marmeren zuilen en dorische kapitelen, een eenvoudige paneeldeur met rondboog-lichten aangebracht, voorzien van smeedijzeren deurroosters. Het portiek heeft een decoratieve tegelvloer en is zo diep als het rooilijn-verschil tussen het linker- en rechterdeel van de gevel. Het wordt aan beide zijden geflankeerd door twee openslaande vierruits vensters, voorzien van een achtruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich vijf van dergelijke vensters. In de topgevel zijn twee rondbooglichten aangebracht. Op het dak staat een dakkapel met pediment en een kleine vierkante dakruiter, voorzien van een bronzen vaantje en een klok. Via een tussenlid is een eenvoudig koetshuis annex garage, onder plat dak, met het gebouw verbonden.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het pastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de van de gebruikelijke Neo-Gotiek afwijkende stijl en de detaillering en is tevens van belang als een laat voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend voorbeeld van de vorming van kerkdorpen in het Brabantse Peelgebied.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)