Inleiding

Het parochiale centrum is gelegen aan de oostelijke zijde van het centrale plein van het met Deurne vergroeide gehucht Zeilberg en bestaat uit een R.K. KERKGEBOUW (1), gewijd aan de H. Willibrordus, een PASTORIE (2) en een klein voormalig KLOOSTER (3) aan de Blasiusweg. Pastorie en kerk dateren uit 1914 en zijn van de hand van C. Franssen, terwijl het klooster uit ca. 1915 dateert en het H.Hartbeeld uit omstreeks 1925.

Dit ensemble met religieuze functie is een zeer gaaf voorbeeld van een parochiaal centrum, zoals dat zovele Brabantse dorpen getypeerd heeft.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het katholieke kerkelijk centrum. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de verzorgde detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend voorbeeld van de vorming van kerkdorpen in het Brabantse Peelgebied.